4400 daglige skridt forbedrer kvinders helse markant

En ny amerikansk undersøgelse viser, at kvinder over 60 år mindsker risikoen for tidlig død signifikant, hvis de vandrer mindst 4400 skridt om dagen.

På vandretur i klitterne ved Hundested Foto Bente Michelsen.

På vandretur i klitterne ved Hundested. Foto Bente Michelsen.

Hvert et skridt tæller, når du er på tur med Dansk Vandrelaug. Uanset, om du vælger en kortere tur på 6 km eller en af de rigtig lange på 30 km, tager du nye naturoplevelser, gode samtaler og godt humør med hjem.

Med i rygsækken er naturligvis også store fysiske fordele.

Vi – både mænd og kvinder – er længe blevet anbefalet at gå 10.000 skridt om dagen. Men et nyt studie publiceret i det lægevidenskabelige tidsskrift JAMA (The Jounal of the American Medical Association) viser, at langt mindre kan gøre en forskel for kvinder over 60 år.

Lidt har også ret

4400 skridt om dagen er nok til at mindske risikoen for tidlig død signifikant i forhold til, hvis du kun går 2700 skridt om dagen.

– Det nye er, at selvom man ikke kan nå op på anbefalingerne, der ligger på 10.000 skridt om dagen, så får man betragteligt mere ud af at bevæge sig fra de 2700 skridt til 4400 skridt om dagen.

– Du får relativt mere ud af at gå fra 2000 skridt til 4000 skridt om dagen end fra 10.000 til 12.000. Dermed ikke sagt, at 10.000 skridt ikke er bedre, siger sundhedsforsker Bente Klarlund til TV2.

Vi arrangerer også kortere ture i DVL – her er turvælgeren fx sat op til at finde vandreture i hele landet på op til seks kilometer.

En halv time daglig aktivitet

Sundhedsstyrelsen anbefaler alle over 65 år at være fysisk aktive mindst 30 minutter om dagen.

To gange ugentligt af mindst 20 minutters varighed skal der indgå aktiviteter, som vedligeholder eller øger konditionen, muskel- og knoglestyrken. Og så anbefaler Sundhedsstyrelsen udstrækningsøvelser mindst 2 gange om ugen og af mindst 20 minutters varighed.

For voksne under 65 år er anbefalingen ligeledes 30 minutter hver dag, men den skal være at moderat til høj intensitet.

Og to gange ugentligt af mindst 20 minutters varighed skal der indgå aktiviteter, som vedligeholder eller øger konditionen og muskelstyrken. Fysisk aktivitet ud over anbefalingerne medfører yderligere sundhedsmæssige fordele.

Se alle Sundhedsstyrelsens anbefalinger her og tag så med på vandretur. Sammen med os går Danmark bedre.

Af Camilla Dam