At vandre med rygsæk som eneste bagage
Dagny og Jens Peter med sundhedsfaglig baggrund som hhv. fysioterapeut og læge supplerer her artiklen om Portugal med en vejledning i, hvordan man i alle aldre kan komme i gang, og hvorfor det sjældent er for sent.

Af Jens Peter og Dagny Ørts Nørgaard
Så sidder vi her igen, iført vandrestøvler i flyet på vej sydover. Med en enkeltbillet på vej til endnu en fascinerende vandretur. Eneste bagage er håndbagagen på 6-7 kg. Som vi plejer, har vi booket første nat tæt på starten af vandreruten, derudover er resten af turen åben for alle muligheder. Vi kan gå kort, langt eller holde en dags pause alt sammen efter, hvordan formen, vejret og lysten er. Vi har to til tre uger foran os. Denne gang er det Camino Primitivo med udgangspunkt i Oviedo, der skal prøves. Vi ved, den er ca. 320 km lang, den er godt skiltet og som en af de ældste vandreruter godt forsynet med overnatningssteder og gode muligheder for mad, både fra butikker og restauranter. Der findes et utal af gode ruter i Europa med lignende faciliteter, så modellen for turen kan udføres mange steder.
Vi har vandret sammen i mange år, og vi er nu ved at have fundet den ideelle form for os, og lysten til at dele ”opskriften” er stor, fordi det er muligt for stort set alle, der har lysten, men måske ikke modet til at binde an med det.
Eventyret er stort ved at kaste sig ud i noget uforudsigeligt uden præcis dag for returrejse, uden dagligt at skulle nå et bestemt mål. Fx hvis lysten eller vejret til at gå en dag ikke er der, behøver man ikke frygte, at en minutiøs planlagt rute går i stykker af den grund.
Når vi i vennekredsen fortæller om vore ture, mødes vi ofte med forestillingen om, at det må være meget strabadserende. 2-300 km eller mere er mere end de fleste lige kan se sig igennem. Vi vil gerne forsøge at flytte lidt på disse forestillinger, da der, især når dåbsattesten ældes, ofte opstår en frygt for ikke længere at kunne udfolde sig fysisk.
Det er en ærgerlig udvikling, dels fordi vandring er medvirkende til at man faktisk holder sig i form, dels er vandring et rigtig godt supplement til almindelig daglig styrketræning. Således kan man gå sig til store oplevelser, samtidig med at man holder sig i form, og derved giver sig selv en øget livskvalitet på flere parametre.
Læs også Jens Peter og Dagnys anbefalinger til Camino Portugués
Godt forberedt
Forberedelse er vigtig. Selvom vi kun rejser ud med enkeltbillet og kun har forudbestilt første overnatning, er det ingenlunde sådan, at vi er uforberedte på resten af ruten. Den er gennemlæst, og således er vi nogenlunde forberedte på, hvor den er lidt hårdere og omtrentlige daglige distancer. Forberedelsen er vigtig mentalt. Man begynder at glæde sig fra starten, og det giver god motivation for lidt træning også inden afrejsen.
Selv er vi hhv. 63 og 70 år og har lært os, at den daglige motion og vedligehold af kroppen er essentiel for vores velvære. Har man en god grundform, kan man fint kaste sig ud i længere vandringer uden større fysiske forberedelser. Igen vigtigt at understrege at vandringer IKKE er et spørgsmål om at gå hurtigt og langt hver dag – man går i det tempo og den daglige kadence, der passer en selv. Vi går mellem 15 og 30 km pr. dag og holder typisk en pause en dag om ugen. Her er ”Kindlen” (elektronisk bog-aggregat) god af have med.
Er man ikke rutineret vandrer, bør man forberede sig således, at man uden besvær kan vandre ca. 10 km på en dag. I denne periode kan den mentale forberedelse ske ved at søge ind på de utallige beskrivelser af forskellige vandreruter.
Her vil vi specielt anbefale
Denne side er kun for medlemmer af Dansk Vandrelaug
Du skal være logget ind for at se siden.
LoginHvis du ikke er medlem, kan du blive det her:
Bliv medlem