Eva tropper trofast op 

Eva Jakobsen har været en af de mest trofaste deltagere under På toppen – med Dansk Vandrelaug i 2020. Hun ville nødig glip af en eneste tur, selvom hun kun har været vandrer i få år.

Eva Jakobsen på udgik. Foto privat.

Eva Jakobsen på udgik. Foto privat.

Af Carsten Johansen 

Det startede med, at Eva næsten ikke kunne følge med. Hun var på højskoleophold i Rude Strand, hvor der var vandring på programmet.

– En anden kursist travede så rask afsted, at jeg næsten ikke kunne holde trit. Og det var altså en kvinde på 83 år. Hun forklarede, at hun var aktiv i Dansk Vandrelaug – og da jeg var tilbage i Horsens, meldte jeg mig ind med det samme, forklarer Eva Jakobsen.

I dag er hun selv blevet en habil vandrer, som deltager på næsten alle ture i programmet hos DVL Horsens. Det vil sige hver onsdag og hver anden søndag, med mindre Eva bliver bedt om at passe børnebørnene på netop disse datoer.

– Det viste sig, at flere af de andre vandrere boede i mit nabolag. Jeg kendte dem slet ikke, men nu laver vi samkørsel til alle ture uden for Horsens, fortæller Eva.

På et dusin topture

På den baggrund er det ikke så overraskende, at Eva endte højt på ranglisten over vandrere med høj aktivitet under På toppen – med Dansk Vandrelaug.

– Jeg har været flittig til at indberette mine ture. Flere af de andre glemmer at registrere deres deltagelse, men jeg synes, det er sjovt at komme på hitlisten. Jeg har også allerede været udtrukket som vinder af et gavekort, siger Eva.

Hun har gået med på et dusin topture i Trekantområdet, hvor Horsens Afdeling udfolder sig, og desuden var Eva med på afdelingens 4 dage i Mols Bjerge i sommerferien. Med hovedkvarter på Fuglsøcentret, hvor DVL-gæster var indlogeret på 21 ud af 22 værelser, gik hun med på de lange ture i nationalparken.

– Der var i hvert fald masser af toppe! Men det var en super god oplevelse, og jeg har allerede meldt mig til næste års sommertur med Horsens Afdeling. Den hedder ”Over, under og ved siden af Lillebæltsbroen”, fortæller hun.

Danmark Rundt til fods

På toppen – med Dansk Vandrelaug har været en kærkommen anledning for Eva til at komme ud og se nogle nye steder i dejlige Danmark. For det er jo også det, det handler om.

– Mange af topturene er gået til steder, vi ikke plejer at komme. De fleste ture ligger normalt på de dejlige naturstier i omegnen af Horsens, men nu har jeg også været med til Himmelbjerget og Sukkertoppen ved Bryrup. Vi har været i Vejle på to forskellige ture – på den ene vandrede vi op ad de stejle villaveje, hvor de cykler Danmark Rundt, fortæller hun.

Det sociale er også vigtigt på turene, og Eva kunne hurtigt mærke savnet, da corona lukkede ned for hendes ugentlige vandre-fix i marts. Men så var det heldigt, at hun havde fået nye venner, da hun blev medlem i vandrelauget.

– Jeg gik på tur med to af de andre vandrere, der bor her i mit kvarter. Kun os tre sammen. I starten, da man var usikker på det hele, gik vi mest her i området, men efterhånden blev vores distrikt udvidet.

Godt planlagt

Den 26. oktober blev topturene begrænset til 10 deltagere ad gangen ligesom på DVL’s øvrige ture. Eva er omhyggelig med at tilmelde sig i god tid, så hun er sikker på at komme med. I Horsens kan der nogle gange være 70 deltagere på en tur, så mange må blive hjemme, selvom flere turledere tager en ekstra tjans og gør det muligt at tilbyde flere udgaver af samme tur.

– Det er så flot af turlederne, at de gør en ekstra indsats. De ved godt, hvor meget det betyder for os at komme afsted, roser Eva.

Eva fortsætter med at vandre, selvom den sidste toptur er afviklet. Hun vil så nødig undvære det – ikke mindst her i corona-tiden, hvor andre ting bliver aflyst, og der senest blev indført begrænset deltagelse også på DVL’s ture.

– Jeg har længe holdt af at vandre i naturen, men med DVL får man så meget mere med i købet. Turene er godt planlagt, der er et godt sammenhold, og du kommer nogle steder hen, du aldrig selv ville have tænkt på, siger Eva.

Iblandt de mange tusinde, som deltog i På toppen – med Dansk Vandrelaug-turene, gik hun med på 28. Dermed blev Eva Jakobsen nr. 5 på toptur-deltagerlisten. Og endnu bedre gik det i konkurrencen om at nå flest højdemeter på topturene. Her sluttede Eva på 3.-pladsen med 2.466 m i alt.