Find den ægte glæde ude på stierne 

Vi kan takke maskiner og digitalisering for meget. Bl.a. at de giver os mere fritid, hvor vi selv er herre over, hvad vi laver. Og hvad er de teknologiske fremskridt værd, hvis vi ikke benytter dem til at få mere tid udenfor, i solen og i naturen?

Vandrere klitterne på Fanø. Foto Aage Andersen

Vandrere klitterne på Fanø. Foto Aage Andersen

Af Carsten G. Johansen

Jeg har en smartphone, som kan hjælpe mig med næsten alt. Den kan endda styre robotplæneklipperen og tænde for varmepumpen i sommerhuset, før vi er kørt afsted. 

Det lille teknologiske vidunder hjælper mig også på jobbet, naturligvis suppleret med det større overblik en computerskærm giver. 

Jeg skal ikke fortabe mig i, hvor mange maskiner der i øvrigt er en del af husholdningen. Dem har vi efterhånden alle sammen. I stedet vil jeg sætte fokus på det, vi gør, når vi ikke bruger teknologi. 

Hvor ligger lykken?

Anledningen var en tekst af mesterforfatteren George Orwell, der i efterkrigstiden skrev ugentlige klummer for en britisk avis: 

Hvis et menneske ikke kan glæde sig over forårets komme, hvordan skulle han så blive lykkelig i et gennem-mekaniseret Utopia? Hvad ville han stille op med den fritid, maskinerne skaffede ham?

Jeg sad på terrassen og læste. Ordene fik mig til at stoppe op og rette opmærksomheden på fuglenes kvidder og solens varme på huden. Det er helt banalt. Men netop derfor er det noget, man risikerer at overse. 

Få minutter senere travede jeg afsted med konen og hunden i snor (altså kun hunden i snor). Ivrig efter at tage imod den gave, Orwell så præcist beskrev. Og efter at dele oplevelsen med nogle af dem, der har betydning i mit liv. 

Lyset, farverne, duftene

Når vi vandrer sammen, har vi ofte et mål. Et udsigtspunkt, en seværdighed eller en iskiosk. Vi sludrer hyggeligt med vandrekammeraten. Måske bruger vi en smartphone som GPS. Der er et mål, en social forbindelse og et stykke hjælpsom teknologi. 

Men der er også noget mere. Der er en tilstedeværelse i de naturlige omgivelser, som fortjener mere end at blive taget for givet. Lyset, farverne, duftene. Giv det lidt opmærksomhed, mens I vandrer afsted, og mærk, hvordan det giver ekstra humør og energi. 

Måske får du lyst til at dele følelsen med de andre vandrere. Eller måske vil du bare hygge dig med bevidstheden om, at du får det hele med. Holde diskret øje med de øvrige og måske få øje på, når den ene vender ansigtet imod solens stråler og nyder varmen, eller den anden tøver et øjeblik og tager en dyb indånding gennem næsen. Vandrekammeraterne har jo også været på tur mange gange og er klar over, hvad de ikke vil gå glip af. 

Det vigtige er, næste gang du tænder for opvaskemaskinen, bestiller varer online eller sætter dig bag rattet for at komme hurtigere fra A til B, at du forstår den virkelige værdi: Maskinerne giver os fritid, og fritiden benyttes bedst, når du smækker hoveddøren og går på tur i godt selskab.