Fra Gå dig Glad til 52 gåture i bogform 

Fem erfarne turledere i DVL København deler tip og inspirerende detaljer i bogen ’Gå tur - København og Frederiksberg 52 ture’, så du får endnu mere ud af at gå på opdagelse i hovedstadsområdets varierede byrum.

De fem forfattere - Hans Henrik Kleinert, Elsebeth Parsbæk, Dorrit Christensen, Susanne Glenstrup og Ingelise Kvorning. Foto Lars Gundersen

De fem forfattere - Hans Henrik Kleinert, Elsebeth Parsbæk, Dorrit Christensen, Susanne Glenstrup og Ingelise Kvorning en vinterdag. Foto Lars Gundersen

Dorrit Christensen, Elsebeth Parsbæk, Hans Henrik Kleinert, Ingelise Kvorning og Susanne Glenstrup er alle aktive medlemmer af Dansk Vandrelaug. De har vandret på kryds og tværs af København og Frederiksberg blandt andet på DVL Københavns Gå dig Glad-ture og kender derfor hver en kringelkrog af storbyen.

Efter fire års tid er det blevet til et omfattende turkatalog, som inspirerede de fem turledere til at ville dele de bedste ture i bogform for dermed at få endnu flere københavnere og frederiksberggensere til at komme ud at gå og lære byen bedre at kende.

– En ting der har inspireret os til at lave bogen, er de mange positive tilbagemeldinger, vi har fået fra deltagerne på Gå dig Glad-turene.

– Mange (Gå dig Glad-deltagere, red.) er blevet overrasket over de spændende og dejlige steder i København, de aldrig har lagt mærke til før. Vi er også selv blevet grebet af byens sjæl og syntes, det var sjov et at give den videre, siger Susanne.

Og når selv hjemmevante københavnere kan opdage nye steder i de fem turlederes selskab, er bogen i allerhøjeste grad anvendelig for tilflyttere.

– Hvis der havde været en bog af den her slags, da jeg flyttede til København for 20 år siden, ville jeg have købt den på stedet. Det ville have været en stor gave i forhold til at lære min nye by at kende, understreger Dorrit.

Stor variation

Flertallet af de 52 ture er på 5-10 kilometer, to er lidt længere. Og du kan følge ruterne via informative og detaljerede kort. Bogen indeholder også forslag til, hvad du skal holde øje med og information om det, du ser undervejs.

De fem er gået grundigt til værks i udvælgelsen af de mange ture.

– Vi har forsøgt at vælge ture, så brugerne får en oplevelse af variationen i de forskellige bydele – stemning, byggestil, finurlige steder, anderledes end de sædvanlige turiststeder, siger Ingelise.

– Da turene var beskrevet, gik vi korrektur-tur på dem alle for at se, om beskrivelsen passede, og om der skulle være flere eller færre nedslagspunkter. Så alle turene er gået igennem godt og grundigt, siger Susanne.

Boggruppen på en arbejdsdag. Foto Peter Parsbæk
Boggruppen på en arbejdsdag. Foto Peter Parsbæk

Storbyture overrasker

Efterspørger man de fems personlige yndlingsruter, går talen også straks på, hvor mangfoldig byen er.

– Alle turene er skrevet med stor kærlighed og interesse for byen, så alle turene er lige gode. Tænk at vi har kunnet lave 52 yndlingsture, siger Susanne.

Både besøgende og indfødte vil med sikkerhed opdage nye og skønne oaser ved at læse bogen. Det handler om at gå andre veje og opleve byen med et åbent sind.

– Opdag, at byen ikke bare er stenbro. Opdag, hvor utrolig mange grønne åndehuller, der er i vores by. Opdag forskelligheden i bydelene og oplev de forskellige stemninger, siger Ingelise.

– Der er altid noget at kikke på, og den er vældig varieret. Både skov, eng, fælled, park, mose, historiske huse, gader, slotte, museer, gavlmalerier, graffiti, skulpturer og anden kunst. Beboelsesområder, værksteder, forretninger, industri, villakvarterer, militære områder, broer og stationer. Tennisbaner, stadions, svømmehaller og en masse andet. Det sker altid noget, men der er faktisk også steder med ro og stilhed, lydoaser selv i bymidten, oplister Hans Henrik.

Nye oplevelser alle vegne

Det bedste ved at gå tur i byen er, at den er fyldt med liv og forandring, hvis man åbner sanserne og tager sig tid til en af de 52 gåture.

– Enten er der rent faktisk sket noget nyt, siden du var der sidst, eller også ser det anderledes ud, fordi årstiden og vejret er anderledes. Eller dit humør er anderledes. Hvis du går med åbent sind, opdager du hele tiden noget, der pirker til din nysgerrighed. På den måde lærer du mere og mere om din by, og det gør den mere interessant, siger Elsebeth.

Dermed håber Dorrit Christensen, Elsebeth Parsbæk, Hans Henrik Kleinert, Ingelise Kvorning og Susanne Glenstrup, at de inspirerer læserne til at gå andre steder end der, hvor de plejer at færdes.

Som medlem af Dansk Vandrelaug får du 20 procent rabat på en række af Muusmann Forlags bøger – inklusive denne. Se hvordan på dvl.wp.stage.ng.peytz.dk/rabat.

Forsiden af bogen Gå tur - København og Frederiksberg 52 ture Forfattere: Dorrit Christensen, Elsebeth Parsbæk, Hans Henrik Kleinert, Ingelise Kvorning og Susanne Glenstrup
Titel: Gå tur – København og Frederiksberg 52 ture
Omfang: 269 sider
Forlag: Muusmann Forlag, 2022
Pris: 299,95