Vores område

Jægersborg Dyrehave

 

Dyrehaven er en del af den oprindelig urskov som oprindeligt dækkede Nordsjælland og det samlede areal udgør ca. 1.100 ha.

For mere end 300 år siden indførte Christian d. 5. i 1670 den franske parforcejagt. Den særlige jagtform krævede store skovarealer, og her passede Jægersborg Dyrehave perfekt, og for jagtens skyld blev området nøje planlagt med et system af lige nummererede veje, som skar hinanden som stjerner. Skovlandskabet blev bevidst planlagt som udtryk for den enevældige konges guddommelig storhed og magt.

Jagtvejene er kommet på UNESCOs prestigefyldte liste over verdensarv. Læs evt. mere om parforcejagten her: De kongelige jagtveje er blevet verdensarv – Gentofte Kommune og her: Parforcejagtlandskabet i Nordsjælland (slks.dk)

På kortet herunder ses de seværdigheder i Dyrehaven som Naturstyrelsen anbefaler, det kunne være fx Skovfogedegen (8), Englænderegen (10) og Ulvedalsegen (11) – læs evt. mere her: Seværdigheder i Dyrehaven (naturstyrelsen.dk)

Vi har ofte haft ture, når der sker noget i Dyrehaven, fx når Drageflyvere samles i efterårsferien ved Eremitageslottet for at sætte drager op. På turene i efteråret kan du bl.a. opleve brunsttiden for krondyrene, hvor hannerne (hjortene) udkæmper drabelige kampe, hvor de stærkeste fordriver de svage og lokker hunnerne (hinderne) til. Dådyrene kommer senere i brunst. De største og stærkeste hjorte mødes til kamp på en brunstplads sydvest for Eremitageslottet, hvor hunnerne – dåerne – udvælger deres mager. Nyd dramaet på afstand!

På Vandrernes Dag og Geologiens Dage i september har vi ofte vandreture i Dyrehaven.

Første søndag i oktober afvikles det traditionsrige Eremitageløb med over 21.000 deltagere. Læs mere om Eremitageløb

Første søndag i november fyldes Dyrehaven af prægtige heste og ryttere i røde jakker og hvide bukser, når Sportsrideklubben slutter sæsonen med den årlige Hubertusjagt. Læs mere på hubertusjagt.dk.

Vores område er også meget velegnet til Skovbadning eller Shinrin-yoku som japanerne kalder det. I bogen Ind i skoven. Skovbadets kunst og videnskab skriver forfatteren Dr. Qing Li følgende om skovbadning:

“Først finder du et sted…  Nøglen til at lukke op for skovens kraft ligger i dine fem sanser. Luk naturen ind gennem dine ører, øjne, næse, mund, hænder og fødder. Gå ind under de store egetræer og dyrk skovbadning!