Kalkkaminoen åbner for kendt og ukendt landskab

Med et par måneders forsinkelse blev ’Kalkkaminoen’, en ca. 30 km lang vandresti fra Stoholm til Skelhøje i Midtjylland, indviet den 26. juni 2021 med et arrangement ved Daugbjerg Kalkgruber.

På tur på Kalkkaminoen. Foto Bent Poulsen

På tur på Kalkkaminoen. Foto Bent Poulsen

I 2016 gik lokalsamfundene i området sammen og dannede turistnetværket Flagermusenes Land for at fremme turismen i området. En af aktiviteterne var at få lavet flere vandrestier i området. Derfra udsprang ideen om at lave en sti mellem Skelhøje og Stoholm, og derfor blev foreningen Kalkkaminoens venner etableret. Bestyrelsen her har lagt et stort arbejde i at få stien op at stå.

En af drivkræfterne bag etableringen af stien er Bent Poulsen fra Skelhøje. Bent er turleder i DVL, og de lokale kalder ham for Skelhøjes turistchef. Han er kendt af mange af de vandrere, der kommer gående på Hærvejen gennem Skelhøje, og altid god for råd angående vandring på Hærvejen og andre stier i området omkring Hald Sø.

Lodsejeres velvilje

Kalkkaminoen har forbindelse til Hærvejen i Skelhøje, Bent var derfor en naturlig del af arbejdet med at etablere den nye sti. Og det er ikke uden udfordringer at etablere en ny sti, derfor har den også været længe undervejs.

– Den største udfordring har helt klart været at finde et stiforløb, som den enkelte grundejer ville give tilladelse til. Det har været grunden til, at stiens forløb visse steder er blevet ændret. Men det har også været dejligt at opdage, at der er så mange grundejere, der bakker op om ideen og har lagt jord til stien, forklarer Bent.

Stien igennem Søgård Mose er den strækning, som arbejdsgruppen er mest tilfreds med at have fået med.

– Her har aldrig været stier før, og næsten ingen kender området. Det er også fint, at vi har kunnet bruge den private ”Fredes sti” udenom Daubjerg, siger Bent.

Sov godt i spændende landskab

Kalkkaminoen passerer igennem et særdeles spændende og varieret landskab. Som navnet antyder, går stien forbi Mønsted Kalkgruber og Daugjerg Kalkgruber. De er i sig selv et besøg værd. Den gamle vandmølle i Daubjerg og Daubjerg minilandsby er også værd at gå efter.

Stien går langs Jordbro Å med den fredede mose, gennem Daugbjerg Plantage, over Kongenshus Hede, gennem istidssmeltevandsdale og langs dyrkede marker. Der er dermed masser at se og opleve på ruten, så det er en god ide at sætte flere dage af for at få det hele med.

– Jeg har set på Facebook, at nogle har gået frem og tilbage på en dag. 60 km! Men for de fleste vandrere vil selv en dagstur på 30 km nok være rigeligt, især hvis man indlægger et besøg i gruberne, siger Bent.

Der er en del overnatningsmuligheder i området, så du kan give dig tid til at få alle oplevelserne med.

Cirka midtvejs ligger Kongenshus Kro, hvor man både kan spise og sove. Er man til mere spektakulære muligheder, kan man overnatte i Daugbjerg Kalkgruber! Der er også mulighed for at overnatte i shelter på Kongenshus Hede og mellem Grønhøj og Skelhøje. Ved start og slut er det muligt at overnatte på Stoholm Vandrerhjem eller turistværelser i Skelhøje.

Vel modtaget og godt støttet

Den officielle åbning af stien blev forsinket grundet corona, så de lokale har nået at benytte Kalkkaminoen i et par måneder. Og det er tydeligt, at stien er blevet taget godt imod, for der er allerede mange positive kommentarer på Kalkkaminoens Facebook-side, ligesom stien flere steder allerede bærer præg af brug.

Der er sat omkring 100 pæle og skilte op for at lede de vandrende godt på vej. Og det har kostet en del penge. Etableringen af stien er støttet af Nordea-fonden og SPOR i landskabet, der er støttet af både Nordea-fonden, Miljøministeriet og Landbrug & Fødevarer.

Skulle du mod forventning alligevel have svært ved at finde sporet undervejs, må du endelig melde det ind på Kalkkaminoens Facebook-side. Så vil gruppen bag den nye sti optimere forholdene.

– Vi håber, at rigtig mange vil bruge stien og gerne give en tilbagemelding på Facebook, slutter Bent Poulsen.

Af Erik Jensen (Viborg Afd.), Bent Poulsen (Viborg Afd.) og Camilla Dam


Søger du flere vandreruter i Midtjylland?

De bedste vandrestier i Region Midtjylland
Fjernvandrevej E1 på Hærvejen
DVL anbefaler Herning-Ikasts vandreområde
Vandrestier og vandreruter i Danmark – geografisk