Kom med til årets natur-folkefest

Dansk Vandrelaug er naturligvis også til stede, når Naturmødet i Hirtshals er epicenter for dansk naturdebat og naturoplevelse fra torsdag til lørdag i denne uge. Ses vi?

Et helt naturligt liv. Foto Naturmødet

Et helt naturligt liv. Foto Naturmødet

Politikere snakker med folket på Bornholm, kulturen vendes på Mors men allerførst går vi tæt på naturen den 23.-25. maj 2019 i Hirtshals. For fjerde gang fyldes 70 telte og 4 store samlingssteder i løbet af tre dage med debatter, aktiviteter og folkefest.

Her mødes alt fra økologer, fuglekiggere og naturvejledere til vandrere, børn, politikere, videnskabsfolk og vinterbadere.

– Naturmødet er – ligesom naturen – for alle, og er grundlagt for at øge og fastholde danskernes kærlighed til og udnyttelse af naturen. Samtidig er formålet at holde liv i en konstant og levende naturdebat i Danmark, siger Ole Bertelsen, der sammen med fire andre DVL-medlemmer repræsenterer Dansk Vandrelaug ved Naturmødet.

Snak og vandring i skøn forening

Ole er på skift med til at passe den lille, travle DVL-bod. En strøm af deltagere og tilskuere kommer nemlig hvert år forbi til en god snak om vandring.  De besøgende får også udleveret et eksemplar af VandreLiv, som vækker stor interesse hos de fleste.

– Vi står klar til at tale med folk, der interesserer sig for vandring og gerne vil høre mere om Dansk Vandrelaug. Vi laver også kortere vandreture på ca. halvanden time. Her gå vi ud til Hirtshals Fyr og Bunkermuseet, og så går vi hjem langs stranden. Dermed lever vi jo fint op til årets tema ”Fra snak til handling” som i vores verden må hedde: ”Walk and talk”. Det er jo simpelthen det vi gør hele tiden, siger Ole.

Fakta: Det er gratis at deltage ved Naturmødet

En unik (fugle)koncertoplevelse

På Naturmødet gør man meget ud af at koble debatten med aktiviteter, hvor man kan mærke naturen. Dans & Lær-koncerterne på Naturmødet i 2017 og 2018 var et eksempel på aktiviteter, man sent glemmer. Hirtshals nærmest eksploderede i rendyrket ornitologisk begejstring til tonerne af storhits som “Grønirisk”, “Mursejler” og ikke mindst klassikeren “Gulspurv”.

Musikken centrerer sig om samples fra kassettebåndet “Havens fugle”, som Danmarks Ornitologiske Forening udgav i 1970´erne. Og selvom Dans & Lær har haft mange vilde live-oplevelser, kan intet dog helt måle sig med koncerterne på Naturmødet.

– Vi havde nok regnet med, at de her naturfolk var lidt mere afdæmpede. At de ville vurdere os ud fra, om vi lavede god ornitologisk formidling. Men de gik helt agurk! Fortæller forsangeren i bandet, Bjarke Søballe Andersen med et smil og fortsætter:

– Selv når de ikke kendte numrene – så blev de ellevilde, hver gang vi præsenterede dem for en ny fugl.

Giv dine maritime bidrag

Et af de visuelle temaer på Naturmødet 2019 bliver havet. Det vil blandt andet komme til udtryk, når de to bands, Timescape og Mare, går på scenen fredag aften for at hylde havet og kystens natur.

For at fuldende oplevelsen har Naturmødet og de to bands brug for din hjælp. Idéen er nemlig, at koncertens kulisse skal oversvømmes af billeder og videoer fra havet og kysten.

Her kan det blive dine billeder og videoer – evt. fra en af sidste års maritime vandringer – som bliver vist på skærmene i takt med at musikken spiller. Alt, du skal gøre, er at uploade dine maritime billeder og/eller videoer via naturmoedet.dk/poseidon

Skal/skal ikke?

Overvejer du at drage mod Hirtshals i slutningen af maj, så er det bare om at pakke tasken og komme af sted. I hvert fald hvis du spørger Jette Kruse, som også er en af vandrelaugets deltagere.

– Der er simpelthen så meget god stemning. Har du mulighed for det, så skal du altså unde dig selv at tage af sted,  for det er en stor oplevelse. Jeg var selv overrasket første gang, da jeg slet ikke havde forstillet mig, at det var så stort og populært, siger Jette.

Hun husker specielt da miljøminister Jakob Ellemann-Jensen sidste år dukkede op til en snak ved DVL’s bod.

– Ministeren havde en masse spændende ting at sige, og han fortalte, at havde han haft tid, ville han have hentet sine vandrestøvler i bilen og gået med os på en tur. Så det var virkelig interessant at møde en masse naturengagerede mennesker, og der var positivitet over hele linjen, siger Jette Kruse.

Af Freja Fredsted Dumont 

 

Emner