Tihøje – toptur 111m

Tihøje – Det var en flot og varm landskabstur 22 vandrere gennemførte torsdag 16. august.

DVL vandretur til Tihøje - toptur 111m. Ned fra Tihøje og gennem heden.

Ned fra Tihøje og gennem heden hjem til de ventende biler. Der var nogen som mumlede noget om en kold øl i varmen. Foto: Marie Andersen

Vandreturen startede ved Præstbjerg Naturcenter og fulgte den afmærkede rundvandrevej “Sørvad Syd-ruten”.
Området ligger på den kuperede Skovbjerg Bakke, som i dag er et af vores mest uforstyrrede landskaber. Man får på hele ruten indtryk af at gå højt med flot udsigt over landskabet til alle sider.
Vandrestien er tilrettelagt af Herning Kommune. Turen følger stier, grusveje, markveje og ca. 2 km asfaltvej.
Ved Gl. Refninggård skilte 4 personer sig fra gruppen og “snød” for turen i Sørvad Plantage. De 18 personer fortsatte og tog fra Agerfeldvej den nedlagte jernbanesti mod Sørvad by, til Naturlegepladsen “Naturcirklen” med shelter og grillhytte. Pladsen ligger i en lysning i Sørvad Plantage.
Begge grupper krydsede Løgagervej – og gik resten af ruten samme vej – på hver sit tidspunkt – mod gården Vognstrup og Vognstrup Bæk forbi en hjortefarm, før de ad et gammelt hjulspor nåede til Tihøje Hede på nogenlunde samme tidspunkt.
Tihøje er det højeste punkt i Vestjylland med sine 111m.o.h. En oldtidshøj med granitpæl markerer stedet, som blev fredet i 1874 fordi den var målepunkt for Geodætisk Institut. Hederne ved Tihøje blev udlagt til urfuglereservat i 1943. Urfuglen uddøde i DK i 1997.
Ud over Tihøje findes 10 andre høje, hvoraf 8 ligger i Røddinglund Plantage – (en af deltagerne kunne fortælle, at en nærliggende høj øst for Tihøje er lidt højere end den med sten på).
Navnet Tihøje menes at stamme fra krigsguden Tir eller Tyr.
Heden fremstod på smukkeste vis med sit lyngtæppe, markerne var næsten ophøstet og frilandsgrisene så ud til at nyde friheden på de store arealer, dehavde til rådighed.

Stor tak til tove, Ellen og Chris for en dejlig og flot tur

 

Se samtlige billeder fra vandreturen her.
Bliv inspireret til andre vandreture – Find vej til vores store samling af dejlige turbilleder her