Vandrernes dag, Onsdagsture, Promenadeture og Svampejagt

Vandrernes dag er i år 20. september, både Onsdagsturene i Køge og Promenadeturene i Roskilde fortsætter til foråret og så kan du komme på Svampejagt

Vandrernes dag

Den 20. september 2020 er det som bekendt Vandrernes dag og i anledning af vandrernes dag er alle ture i DVL gratis for alle.

Du har derfor denne dag rig lejlighed til at komme ud at gå en tur. DVL Roskilde har en tur på kvalitetsstierne omkring  Ledreborg Skov på dagen, hvor der afsluttes med kage ved Gl. Lejre Museum.

DVL i hele landet arrangerer ture på Vandrernes dag – her kan du se, hvor du kan gå på Sjælland, så der er næsten ingen undskyldning for ikke at komme ud at gå denne dag. Tag hele familien eller en god ven eller bekendt med, så I sammen kan få rørt benene og nyde samværet med andre vandrere.

Onsdagsture på Køge Ås

I året 2020 har Allan gået onsdags-aftenture på Køge Ås med os. Du kan stadig nå at komme med på den sidste tur i år, som Allan går den 30. september. Turen er på ca. 7 km og gentages ca. en gang om måneden i perioden fra 01/04 – 30/09. Her er der mulighed for at se skovens udvikling igennem forår, sommer og eftersommer.

I april måned ser vi skovens tidlige forårsblomster, som Guldstjerne, den hvide Anemone, Vorterod m.fl. I begyndelsen af maj ser vi Bøgetræet, som er ved at springe ud, med sine lysegrønne blade, sprøde og lige til at spise. Egetræet kommer også med små blade. Vidste du, at Galhvepsen laver galler på egetræets blade?  Når den lægger æg på et blad, sprøjter den samtidig en væske ind i bladet. Æg og væske får bladet til at danne en galle. Skær en galle over, og du ser larven. Ask har også løvspring i maj måned og derefter kommer skovens andre træer.

Over sommeren skifter træernes blade farve. Fra de bliver mørkegrønne til de i omkring oktober måned bliver med de smukkeste gyldne farver. Mange frø og frugter bliver modne og falder af træet. Hvis man ønsker en fornyelse af skoven, er skovbunden ryddet og harvet, så frugter som bøg og agern let kan spire til en ny generation under de gamle træer. Og pludselig er det igen blevet forår og det hele starter forfra igen.

Men ikke nok med at vi ser på skoven og dens vækst, vi ser også Gammelkjøgegaard, vi ser ind på Grundtvigs grav i Claras kirkegård og mindestøtterne tæt derved. Alle steder er der en historie at fortælle. “Jeg glæder mig til vi ses i det nye år og går en tur på Åsen”, siger Allan.

Svampejagt

Efter et regnskyl i sensommeren fyldes skovbunden pludselig af mystiske paddehatte. Vi, der færdes hjemmevant i skoven, ved det – men ved vi også, hvilke af dem, vi kan tage med os hjem og nyde til aftensmaden? Torsdag den 1. oktober kl. 10.00 er du hermed inviteret på svampejagt i Bidstrup Skov.

Turleder Dorte Vistrup Madsen fra DVL Roskilde og Jens Folke, som ud over at være turguide i Foreningen til Svampekundskabens Fremme også er turleder i DVL Vestsjælland, tager os med på en tur i den smukke skov og viser os steder, hvor vi (forhåbentlig) kan finde svampe.

Turen er arrangeret af DVL Roskilde og DVL Vestsjælland i fællesskab, og der er et maksimum antal deltager på 15! Tilmelding kan KUN foregå ved at sende en SMS (eller ringe) til turleder Dorte Vistrup Madsen på 6128 2451. Tilmelding åbner den 14/9 kl. 12.00 og foregår efter først til mølle-princippet. Pris for ikke-medlemmer: 50,- kr. Gratis for medlemmer.

Promenadeture

DVL Roskilde har henover sommeren arrangeret promenadeture hver lørdag kl. 14.00 med afgang fra Krukkerne på Hestetorvet i Roskilde. Turene har været vældigt populære og har især tiltrukket deltagere, som gerne vil gå korte ture. Det er nemlig et særligt kendetegn for turene, at de sjældent overstiger 5 km. Deltagerne på dagen bestemmer endvidere tempoet og længden af turen.

Destinationen er også delvist noget, deltagerne bestemmer. Vejret, aktuelle udstillinger og lignende har ofte indflydelse på, om turen bliver en tur i den friske luft, eller om et museum, en kirke eller en café lyder mere tiltrækkende. Det er dog altid turlederen, der kommer med et oplæg til dagens tur.

Der er 4 Roskilde turledere, der står bag turene. AnneLise Larsen, Bente Beckerslev, Bent Tvangsø og Birgit Gedionsen har på skift taget turene i år. Og alle meddeler allerede nu, at fra og med 10. april 2021 starter de en ny runde ture. Men, du kan stadig nå at være med i år, der er ture 12., 19. og 26. september samt 3. oktober. Og husk – det var lørdag formiddage kl. 14.00!

Plan for vinteren/det nye år

Torsdag den 3. september 2020 havde vi planlægningsmøde i DVL Roskilde, og du kan allerede nu begynde at glæde dig til alle de mange ture, afdelingen byder på i de næste mange måneder. Bare frem til nytår har vi 30 ture planlagt – det er 7-8 ture hver måned. For de fleste af turene gælder, at du bare kan møde op, men for nogle af turene er der tilmelding med max antal. Hold derfor øje med turlisten på hjemmesiden – det er her, du finder de gode ture i Roskilde og omegn.