Om vandreturene – på Køge Ås

Onsdagsture på Køge Ås

I året 2020 har Allan gået onsdags-aftenture på Køge Ås med os. Turen er på ca. 7 km og gentages ca. en gang om måneden i perioden fra 01/04 – 30/09. Her er der mulighed for at se skovens udvikling igennem forår, sommer og eftersommer.

I april måned ser vi skovens tidlige forårsblomster, som guldstjerne, den hvide anemone, vorterod m.fl. I begyndelsen af maj ser vi bøgetræet, som er ved at springe ud, med sine lysegrønne blade, sprøde og lige til at spise. Egetræet kommer også med små blade. Vidste du, at galhvepsen laver galler på egetræets blade?  Når den lægger æg på et blad, sprøjter den samtidig en væske ind i bladet. Æg og væske får bladet til at danne en galle. Skær en galle over, og du ser larven. Ask har også løvspring i maj måned og derefter kommer skovens andre træer.

Over sommeren skifter træernes blade farve. Fra de bliver mørkegrønne til de i omkring oktober måned bliver med de smukkeste gyldne farver. Mange frø og frugter bliver modne og falder af træet. Hvis man ønsker en fornyelse af skoven, er skovbunden ryddet og harvet, så frugter som bøg og agern let kan spire til en ny generation under de gamle træer. Og pludselig er det igen blevet forår og det hele starter forfra igen.

Men ikke nok med at vi ser på skoven og dens vækst, vi ser også Gammelkjøgegaard, vi ser ind på Grundtvigs grav i Claras kirkegård og mindestøtterne tæt derved. Alle steder er der en historie at fortælle. Jeg håber, at vi ses på Åsen!

Allan Christensen
Turleder, DVL Roskilde