Havets skibe i uvant landskab på Kielerkanalen

Nyd de store skibe, når de langsomt og næsten lydløst passerer igennem kanalen, fra verdens længste bænk (575,75 m). Fra Rendsborg kør ud ad vejen: Kanalufer (K47), og parker på en af de mange P-pladser langs kanalen. Gå langs kanalen ad betonfliserne på kanalens nordlige side.

Kielerkanalen (tysk: Nord-Ostsee-Kanal)

Kielerkanalen (tysk: Nord-Ostsee-Kanal) som forbinder Østersøen ved Kiel med Nordsøen ved Brunsbüttel, og dermed sparer skibstrafikken den lange tur omkring Skagen. Kielerkanalen blev bygget til erstatning for den gamle Ejder-kanal fra 1783. Kanalbyggeriet blev igangsat af rigskansler Otto von Bismarck ud fra primært militære formål, idet den giver kort sejltid mellem flådehavnene i Kiel og Wilhelmshaven ved Nordsøen. Kanalen blev indviet den 20.-21. juni 1895 af kejser Wilhelm 2. og fik navnet Kaiser-Wilhelm-Kanal. I dag kaldes den på tysk Nord-Ostsee-Kanal.
Følg og planlæg turen med en passage af et stort krydstogtskib her>>

Rendsborg

Rendsborg er en betydningsfuld by ved Ejderen vest for Kiel. Rendsborg er bl.a. kendt for en fæstning, anlagt af Christian 3. i slutningen af 1500-tallet, og nedlagt i 1852 efter 1. Slesvigske krig. På fæstningens syd portal opsattes ca. 1670 den såkaldte Ejdersten med indskriften: “Eidora romani Terminus Imperii” (Ejderen, det romerske riges grænse).
Centrum for fæstningen var Paradepladsen, hvorfra tropper kunne sendes til de forskellige volde og bastioner omkring byen ad de gader, som stråler ud fra pladsen. På Paradepladsen ligger bl.a. Kommandantboligen. Her døde Christian 7. i 1808 af et slagtilfælde lige efter at han havde set spanske hjælpetropper rykke ind i fæstningen. Fra det midterste vindue på bygningens 1. sal blev Frederik 6. udråbt til konge.
Med Prinsen af Nørs erobring af fæstningen begyndte Treårskrigen i 1848. Rendsborg er kendt for en tidlig støbejernsindustri, ”Carlshütte”, ejet af den gamle sønderjyske slægt Ahlmann.

Husk endelig at besøge en af Rendsborgs nostalgiske caféer enten til morgenbord eller eftermiddagskaffe med lagkage.

Det smukke sted er dokumenteret med billeder og tekst af Birte og Peter Steg, Dansk Vandrelaug Sønderjylland.

Se også: Stevning Skov på Als – En botanisk perle