Sort sol – Overnattende stære i marsken

Det kan være en kæmpe oplevelse, at se op mod 500.000 stære der samles i en flok, når de lægger an til overnatning i marsken forår og efterår. Denne hvirvlende sky af stære kan opleves flere steder i marsken. Det mest kendte sted er ved Aventoft i Sydslesvig lige syd for Tønder.

Mange små stære flokke samles i en flok der bliver større og større

Sort sol foregår ikke uden dramatik. En enkelt høg har fundet af, at her er let bytte. Ingen stær ønsker at være yderst og blive til høgemad. Derfor søger de alle ind mod midten til en kulsort sky, deraf navnet sort sol, der hvirvler rundt på himlen når stærene skifter plads i flokken.
Samtidig forsøger flokken, at komme oven over høgen og ”bombe” høgen ned dvs. de skider simpelthen på høgen, og hvis der er noget den ikke ønsker så er det en snavset fjerdragt.
Som suget ned af en støvsuger så lander hele flokken i tagrørene på næsten en gang.

Kan sammenlignes med en fiskestime

Fænomenet er sammenlignelig med samme forsvarsmekanisme som fisk i en stime. Det menes at årsagen ligger i, at stæren er snæver- og nærsynet, og har derfor svært ved at opdage høgen. Stærens øjne sidder som hos os mennesker: Den ser godt frem, men ikke til siden eller bagud. Placeringen er ideel, når den skal fange stankelben, men en bagdel når den skal holde vagt.
I de store flokke er stærene lang bedre i stand til at afvise angreb fra rovfugle. Hos fiskene er det ikke kun øjnene der holder dem sammen, men også et føle apparat langs på fiskens sider.

Vores turleder Erling Sørensen har netop her fanget hvor høgen leger med i stærenes samling en efterårsaften i marsken.

Det smukke sted er dokumenteret med billeder og tekst af Erling Sørensen og Peter Steg, Dansk Vandrelaug Sønderjylland.

Se også: Katinger Watt – Et fugleparadis i Sydslesvig