Frøslev mose på tværs af landegrænsen

Frøslev-Jardelund mose er den sydligste i Danmark og derfor en god lokalitet når der holdes udkig efter nye indvandrende arter som f.eks. sommerfugle. Her findes den sjældne sommerfugl - Hedepletvinge. Mosen findes ved Pluskærvej mellem Frøslev og Sofiedal og følg skiltningen mod mosen fra vejen.

Frøslev mose der til sammen med Jardelund mose er landsdelens største mose.

Frøslev mose sammen med Jardelund mose er på 275 ha og er landsdelens største højmose. Hele naturområdet med mose og enge er på godt 500 ha. Følg stierne der er klippet fri af mosens høje vegetation. Andre steder end stierne kan være ”bundløse”. Her i Frøslev mose er der markeret hvor ”Frøslevskrinet” blev fundet i 1872. Skrinet blev fundet i den periode, hvor Sønderjylland var under preussisk herredømme og blev i stor hemmelighed smuglet til Nationalmuseet i København. Skrinet er fra omkring år 1100-1150, og har formodentlig tjent som et relikvieskrin.

Den smukke Kongebregne

Kongebregnen er en af vores største bregner og findes her et enkelt sted i Jardelund mose. Den bliver 40-150 cm høj og står tæt og tueformet. Den har mandshøje, lysegrønne blade stillet i store, flotte rosetter. Sporehusene sidder tæt klumpet sammen på de øverste, brunlige bladafsnit. Det er i modsætning til de fleste andre bregner, hvor sporehusene sidder jævnt på bladafsnittene. Et sagn fortæller at Kongebregnen sætter frø Skt. Hans nat. Det kan man jo prøve at tjekke ved at sidde i mosen en hele Skt. Hans nat.

Stien tværs gennem Frøslev – og Jardelund mose fører videre til landsbyen Jardelund. Her i byen ligger Christian Lassens Mindemuseum, der er et besøg værd.

Det smukke sted er dokumenteret med billeder og tekst af Birte og Peter Steg, Dansk Vandrelaug Sønderjylland.

Se også: Møgeltønder et stykke originalt Danmark