Sild/Sylt stedet for de kreative, de vilde og velhavende

Øens mangfoldige natur tiltrak i første omgang kunstnere, artister og skuespillere, derefter fulgte de vilde nudister Freikörperkultur (FKK) og meningsdannere. Med dem medierne der skrev om det dekadente og vilde liv på Sild. Siden med "Wirtschafts-wunder" (den økonomiske fremgang i Vesttyskland) kom de mange meget velhavende, tyske industrifamilier og købte fritidshuse.

Kunstinstallationen ”Gegen den Wind” foran Westerland togstation

Sild (tysk: Sylt) er den største barreø i vores område af vadehavet. Øen er langstrakt med en 39 km lang strand, der allerede fra 1855 begyndte en udvikling af beskeden badevirksomhed med strandkurve. I 1863 kom de første badeanstalter på Sild/Sylt hvor turister kunne nyde det rene, kraftige og saltholdige vand, og de mægtige bølgeslag. Kurbadet begyndte omkring 1900, og i dag er øen meget besøgt og beboet af den velhavende del af tyskere.

Øen var fra 1396 delt mellem den danske konge og den slesvigske hertug. Fra 1435 kom hele øen, med undtagelse af byen List og det allerøverste område, under hertugen, sådan forblev det indtil 1864 med tabet af Slesvig-Holsten til Preussen. I 1927 blev Hindenburgdæmningen etableret der forbinder øen med fastlandet. På dæmningen kan der kun køre tog. Fra Havneby på Rømø kan man sejle til List. Deutsche Bahn (DB) har indrettet priserne for mobilhome således at færgen er væsentlig billigere end med toget. DB mener at de fleste kører af mobilhome er ikke særlig rutineret med at køre disse mobilhome op på togets bilwagoner – Det tager alt for lang tid.
”Slaget i Lister Dybet” der fandt sted 16. maj 1644 har navn efter lokaliteten. Her hvor Christian 4. under Torstenssonkrigen med sit flagskib “Trefoldigheden” nedkæmpede en svensk-hollandsk forsyningsflåde.

Det smukke sted er dokumenteret med billeder og tekst af Birte og Peter Steg, Dansk Vandrelaug Sønderjylland.

Se også: Ærskov tunneldal – Et markant landskab på Nordals