Husum slotspark forvandlet til et lilla tæppe

Ophavet til dette krokustæppe er uklart. Måske var det ”Gråbrødre” munkene der i 15. hundredetallet plantede dem på dette sted hvor deres kloster lå før slottet. Eller var det Hertuginde Maria Elisabeth (1610–1684) som boede på Husum slot der er ophavet. I dag har de formeret sig til over 5 millioner krokusløg.

Krokustæppe

Krokustæppet i Husum slotspark.

Husum er havnebyen ved Vadehavet, der også i høj grad er kendt for tidligere tiders kvæghandel. Fra havnen var der i sin tid stor udskibning af okser, og Drivejen/Ochsenweg havde Husum som hoved destination. Da oksehandlen havde sin største betydning før jernbanen var der 96 kroer til dels også med stalde indenfor byens område – Her foregik langt den største handel med okser.

Besøg endelig ”Mariekirken” bygget 1829-33 af arkitekt C.F. Hansen, der også er arkitekt for ”Vor Frue Kirke” i København. Foran kirken står statuen af fiskerpigen Tine, rejst som en tak til storkøbmand og skibsreder Friedrich Woldsen og hans kusine Catharina Asmussen for deres social engagement i Husum.

Krokosfestivalen er et tilløbsstykke hvor slotsparken nærmest står i violette farver. Slottet er opført i nederlandsk renæssance stil i årene 1577-82 af Adolf von Gottorp. Der er hentet inspirationen var Frederiksborg Slot i Hillerød der er fra 1560. Slottet blev udbygget 1602-84 under hertuginderne Augusta og Maria Elisabeth og blev benyttet som enkebolig. Det tjente i det 18. og 19. århundrede lejlighedsvis som residens for det danske kongehus.

Det smukke sted er dokumenteret med billeder og tekst af Birte og Peter Steg, Dansk Vandrelaug Sønderjylland.

Se også: Christinero ved Brødremenighedens Christiansfeld