Husum slotspark forvandlet til et lilla tæppe
Ophavet til dette krokustæppe er uklart. Måske var det ”Gråbrødre” munkene der i 15. hundredetallet plantede dem på dette sted hvor deres kloster lå før slottet. Eller var det Hertuginde Maria Elisabeth (1610–1684) som boede på Husum slot der er ophavet. I dag har de formeret sig til over 5 millioner krokusløg.

Husum er havnebyen ved Vadehavet, der også i høj grad er kendt for tidligere tiders kvæghandel. Fra havnen var der i sin tid stor udskibning af okser, og Drivejen/Ochsenweg havde Husum som hoved destination. Da oksehandlen havde sin største betydning før jernbanen var der 96 kroer til dels også med stalde indenfor byens område – Her foregik langt den største handel med okser.
Besøg endelig ”Mariekirken” bygget 1829-33 af arkitekt C.F. Hansen, der også er arkitekt for ”Vor Frue Kirke” i København. Foran kirken står statuen af fiskerpigen Tine, rejst som en tak til storkøbmand og skibsreder Friedrich Woldsen og hans kusine Catharina Asmussen for deres social engagement i Husum.
Krokosfestivalen er et tilløbsstykke hvor slotsparken nærmest står i violette farver. Slottet er opført i nederlandsk renæssance stil i årene 1577-82 af Adolf von Gottorp. Der er hentet inspirationen var Frederiksborg Slot i Hillerød der er fra 1560. Slottet blev udbygget 1602-84 under hertuginderne Augusta og Maria Elisabeth og blev benyttet som enkebolig. Det tjente i det 18. og 19. århundrede lejlighedsvis som residens for det danske kongehus.
Det smukke sted er dokumenteret med billeder og tekst af Birte og Peter Steg, Dansk Vandrelaug Sønderjylland.