Hamburger Hallig ud foran Sönke-Nissen Kog

Hamburger Hallig nås efter ca. 1 times vandring fra diget ved Sönke-Nissen Kog ad låningsvejen. Halligen ligger 5 km ude foran diget, og på vejen derud møder man ”Fårebjerget” hvor Naturschutzbund Deutschland e.V. (NABU) har deres hus til fugleobservation – Altid et besøg værd.

Sönke-Nissen Kog

Fårene med lam på diget foran Sönke-Nissen Kog

Halligen har sit navn efter storkøbmændene Amsinck fra Hamborg, der i 1624 opkøbte landet her og inddæmmede strandengene til en Kog. I Kogen anlagde de et værft med huset ”Hamburger Haus”. Allerede i 1634 blev hele Kogets digesystem ødelagt af en kraftig stormflod. Digerne blev ikke genrejst, og over årene forvandlede værftet sig til en Hallig.

Oprindelsen af navnet ”Hallig eller Halligland” er usikkert, men bruges i sammenhæng med ”ikke inddiget marsk”. Den måske mest sandsynlige oprindelse kommer fra den nordfrisiske form af Halligland – Hilligland (kirkejord) eller hellig jord. Det skyldes at den ikke inddigede jord i ældre tid tilfaldt kirken.

I Danmark er det kun Langli der kan have status som hallig, men når man besøger Langli ligner den mere en barre-ø som f.eks. Rømø og Sild. Mandø var indtil 1937 en hallig. Efter at Mandø blev inddiget har den ikke mere den status.

Hamburger Hallig blev fredet i 1930, og kan mod gebyr nås med bil, men tag de 5 km ud til Halligen til fods, og nyd de mange lærker og engpibere. Især under forårets store fugletræk find en af Halligens mange bænke, og få en oplevelse af de sjældne som her med Rødtoppet Fuglekonge. Den er sjælden i Sønderjylland, og findes i et meget fåtal i Nordsjælland (Gribskovene).

Det smukke sted er dokumenteret med billeder og tekst af Birte og Peter Steg, Dansk Vandrelaug Sønderjylland.

Se også: Husum slotspark forvandlet til et lilla tæppe