Sønderborg – Jugendstil-byen ved Alssund

Sønderborg er Danmarks jugendstil-by. Her er der flest bygninger fra perioden i starten af 1900-tallet der er præget af denne stilart. Tag på en bytur rundt i byen med start ved Skt. Marie kirken og slut ved Sønderborg slot.

Jugendstil facade - Kongevej 64

Jugendstil facade - Kongevej 64

I 1906-1907 opførtes den tyske flådes kejserlige marinestation i Sønderborg (Die Kaiserliche Schiffsartellerieschule Sonderburg). Det medførte en voldsom vækst i befolkningen og dermed byggeriet. Det samme skete for Flensborg hvor de to byer husede den tyske Østersø-flåde.
Husene i Sønderborg der er opført i årene 1905-15 viser både eksempler på den ”sprælske” jugendstil med sving og bladslyng, på den mere geometriske Wiener-Jugend – og på den ”hjemstavnsstil”, der med inspiration fra gammel sønderjysk byggeskik afløste den internationale stil omkring 1910.

Den tyske Jugendstil startede med billedhuggeren og naturforskeren Hermann Obrist der i 1894 udstillede broderier med blomstermotiver. I 1896 fik stilen sit navn efter et nystiftet magasin ”Die Jugend”.
Jugendstilen var før år 1900 mest rene blomstermotiver, og efter 1900 blev motiverne mere abstrakt præget af en nærhed til naturen – Eventyr, forår, planter og dyr. Stilen var herskende i perioden 1894 til 1914.

Hent brochuren ”Sønderborg – Danmarks jugendstil-by” her

Bag jugendstil facaden

Byen Riga i Letland er “jugendstilbyen” hvor omkring 1/3 af alle bygninger i centrum er opført i en noget svulstig stil. Byen rummer et museum ”Rigas Jugendstila Centrs” der fører en bag facaden. Her nogle billeder fra museet fra vores besøg i 2016. Bemærk hvordan naturen er bragt ind i stuerne med grønne planter overalt.

Visselulles Have i Søndergade

Visselulle blev født i 1878 og døbt som Anne Louise Caecilie Rosette Clausen, men kaldt Visselulle. Hun var en bomstærk kvindelig havnearbejder. Kælenavnet fik hun fordi hun på lønningsdage hentede sin mand på værtshuset, kastede ham over skulderen og ”visselullede” ham hjem. Hendes liv endte brat som 37-årig, hvor hun faldt om i kirken ved hendes datters konfirmation.

Den spanske trappe ved Søndergade

Trappen her er flot dekoreret i anledning af, at Sønderborg Kommune blev kåret som Årets Ungdomskommune af Dansk Ungdoms Fællesråd. Kunstneren er Kristian Vodder Svensson.

Sankt Marie kirken

Hvornår Sønderborg får sin egen første kirke, skt. Nicolai, vides ikke, mens de første vidnesbyrd om Skt. Marie Kirke kan dateres til 1307. Dengang var der endnu ikke tale om en sognekirke, men derimod en hospitalskirke i tilknytning til Skt. Jørgensgården, efter hvilken kirken oprindelig havde navn. Først langt senere, 1957, bliver det officielle navn Skt. Marie kirke efter hovedalteret i den gamle kirke, der var indviet til netop salige Marie.
Tårnet stod halvfærdigt fra 1601 og helt frem til 1883. Her blev det udstyret med fem spir (et lille i hvert hjørne og et højt i centrum). Det er nærmest en tysk blanding af stilarter – Pseudogotisk stil. Under hovedistandsættelsen i 1960erne blev det tyske islæt indkapslet i munkesten og de fire hjørnespir og smågavlene fjernet. Hele denne proces skabte en del furore i byen.

Det smukke sted er dokumenteret med billeder og tekst af Birte og Peter Steg, Dansk Vandrelaug Sønderjylland.

Se også: Tønder – Byen på randen af marsken