Næstveds toppe fra Rådmandshaven til Skovgrillen

Man forbinder ikke just Næstved med høje bjerge. Men tag ikke fejl, byen byder på mange toppe.
Anbefalet af turleder Karen Schmolke

Udsigt over Næstved. Foto Jens Arrent

Udsigt over Næstved. Foto Jens Arrent

Man forbinder ikke just Næstved med høje bjerge. Men tag ikke fejl, byen byder på mange toppe, og man kan faktisk godt få lidt sved på panden på denne tur, hvor vi skal forcere 6 toppe fra Rådmandshaven til Skovgrillen.

Turen starter fra Rådmandshaven i Næstved. Vi vandrer op og ned af de højeste bakker i Næstved området. Først trapperne til Grønnnegades Kaserne, som nu er et kulturcenter med koncerter og udstillinger i de karakteristiske gule bygninger. Kasernen var aktiv og blev brugt af fodfolk og rytteri fra 1799 til 1977.

Næste stigning er opad Munkebakken 48 m med en af byens smukkeste udsigter. Her ser vi også mindestenen for Peder Bodilsen, som stiftede Skovklosteret, det senere Herlufsholm.  På Munkebakken var der tidligere en elmeallé. Men træerne faldt for elmesygen, hvorefter de døde træer blev udskåret til munke af Næstveds forskellige munkeordener af kunstneren Jens Andersen. Munkene blev senere støbt som bronzefigurer. Nedstigningen fra Munkebakken ender ved Fladså-Trolden foran Næstveds gamle Rådhus. Trolden, som er 5 m høj og i cement blev indviet på en bidende kold dag den 22. december 1944.

Så er det op og ned ad Kählersbakken og op på Åsen 46 m. Åsen er en del af Mogenstrup Ås, der strækker sig ca. 10 km fra Mogenstrup til Næstved. Åsen er dannet under istiden som en smeltevandsaflejring i en tunnel under isen. Den fremstår i dag fragmenteret bl.a. pga. grusgravning og består af Stenskoven i Mogenstrup, Fladså Banker, Fruens Plantage, Åsen og Munkebakken.

I 1938 blev der opført et nyt vandværk (26 m) på Åsen. Efter en udskrevet konkurrence fik det navnet Sjølundstårnet. Det var byens eneste vandværk indtil 1967, hvor et nyt vandværk blev opført ved Ringvejen. Begge vandværker blev taget ud af drift i 1979. Vandtårnet bruges nu af astronomisk forening til stjernekiggeri, og af turister, der ønsker et blik over byen. Fra tårnet er der en smuk udsigt og man kan bl.a. se ned til Karrebæksminde og Farøbroen i klart vejr.

Turen går ned igen og  over Ringvejen, som blev anlagt i 1939 som led i bekæmpelse af ungdomsarbejdsløshed. Unge udstyret med skovle, trillebøre og tipvogne blev sat til at grave den kommende ringvej gennem Åsen for dermed at forbinde Vordingborgvej og Præstøvej. Efter at have krydset Ringvejen går det igen op på Åsen på dette stykke kaldet Skoven og Grusgraven 45 m.

Ned fra Åsen. Foto Jens Arrent
Ned fra Åsen. Foto Jens Arrent

Vi fortsætter gennem Fruens Plantage og følger stien op og ned i det kuperede terræn, som er flittigt brugt af Mountainbikere. Skoven på Fruens Plantage er den sidste urørte del af Danmarks største ås og blev fredet i 1940.  Fruens Plantage er opkaldt efter fru Marie Toft, fruen på Rønnebæksholm. I skoven står der en mindesten for  Marie Toft, rejst af bønderne på Rønnebæksholm.

Fremme ved Skovgrillen, krydses Præstø landevej, og turen fortsætter gennem Rønnebæk Fælled, et stort grønt område etableret i 2011 bestående af skov og naturgenoprettede vådområder. Videre fremme kommer vi til Rønnebæksholm, hvor vi går igennem Herregårdshaven, en 6500 kvadratmeter stor køkkenhave inspireret af datidens herregårdshaver. Vi passerer Rønnebæksholm og fortsætter ad Laugsstien og Ny Præstøvej tilbage til Rådmandshaven.

En deltager udtalte efter turen: “Min hidtidige opfattelse af, at Næstved er en flad pandekage blev gjort slemt til skamme!

Turen er på 12 km og blev brugt på Vandrernes Dag med temaet På toppen med dansk vandrelaug. Den kan downloades fra ViewRanger med Short Code kschm0005