Bavnehøj – Møllebanken

Bavnehøj fritidsområde i Nørre Vedby grusgrav.
Shelters, Labyrint og vandrestier.

Anbefalet af turleder Steen Henriksen

Baunehøj Fritidsområde er indrettet i den færdigtudgravede del af Nørre Vedby grusgrav. Ved fritidsområdets P-plads findes et madpakkehus med en del infotavler og kort over området. Fritidsområdet er opkaldt efter den nærliggende bronzealderhøj Baunehøj som med sine 44 meter er Falsters højeste punkt. I området er flere afmærkede vandrestier og ridestier. Der er anlagt en labyrint i en lille granplantage, der er bålhytter og bålpladser, shelters som kan bookes for overnatning og så er der en stor sø med et rigt fugleliv. Flere steder er der lavet udkigshytter over søen.
Store dele af gusgraven er stadig aktiv, og er nu blevet udvidet med et nyt stort område vest for fritidsområdet. Der er anlagt vandresti rundt om det nye udgravningsområde.

Lige nord for det nye område, på den anden side af vejen, ligger Møllebanken. Møllebanken ejedes i sin tid af den falsterske forfatter og fortidsmindesamler Helene Strange. Helene Strange havde indrettet banken til et friluftsteater og friluftsmødeområde, og arrangerede adskillige friluftsteaterforestillinger og årlige sommermøder på Møllebanken. Det lykkedes Helene Strange at gøre Møllebanken til et folkeligt tilløbsstykke på Falster, og folk fra højskolebevægelsen og husmandsbevægelsen valfartede til Nørre Vedby Møllebanke. Med sine arrangementer satte hun Falster på Danmarkskortet.

Turen rundt om grusgraven inklusive den nye del, og en afstikker op på Møllebanken er på ca. 5 km.