Vandring med perspektiv

Vandring i Fuglsang park og på Skejten, Besøg Fuglsang Kunstmuseum.
Indlæg oprettet af Steen Henriksen.

Fuglsang

Fuglsang Herregård.

Fuglsang på Nystedvejen på østlolland er altid et besøg værd. Den store flotte park med slottet og kæmpetujaen, Gammelholm med begravelser og ikke mindst strandengområdet Skejten med de gamle egetræer og den nærliggende skov. Der er flere afmærkede vandreruter man kan følge. Når man har vandret rundt i naturen og set sig mæt på denne er der også mulighed for at besøge Fuglsang Kunstmuseum for at se de flotte udstillinger, og eventuelt nyde en kop kaffe i cafeen.

Egetræer på Skejten

Forleden besøgte jeg  Fuglsang kunstmuseum for at se udstillingen “Udendørs” med billeder af landskabsmaleren Hans Friis, som byggede og i lange perioder boede i huset i Orenæs skoven ved Orehohoved, lige ned til kysten mod Storstrømmen. Huset rummer i dag “Orenæs salonner”. Det er en meget spændende og inspirerende udstilling med rigtig mange motiver fra vores lokalområde både Orehoved og omegn og Kærstrup på Lolland, hvor han også færdedes. Udstillingen er åben indtil den 9. januar 2022.

I kunstmuseets udstillinger er der som regel skrevet forklarende, uddybende eller illustrerende tekster på væggene mellem de udstillede billeder. Således også i denne udstilling. Det er vel helt naturligt, at når man er landskabsmaler så færdes man i naturen, og iagttager den med et særligt blik. Ved et af de billeder, som viser en skovvej, vi for nyligt har gået på stod denne meget fine og for vores vedkommende aktuelle tekst:

Vandring

At bevæge sig til fods gennem landskabet med cirka 5 kilometer i timen er naturligt for os. Det er vi skabt til, og det giver sansning og oplevelse af omgivelserne de fineste betingelser.
Vi vandrer gennem årstider, tidspunkter på døgnet, vejrlig, landskabsstrukturer, flora og fauna – tilsat sindsstemninger, godt selskab eller en tiltrængt stund alene. Vi har favoritruter og yndlingsdestinationer, vi har daglige genveje og vi foretager allesammen store og små ekspeditioner ud i ukendt terræn.
At gå i landskabet fylder os med naturoplevelser, nogle gange store og fantastiske nærmest af åndelige dimensioner, og vi vender hjem henrykte og berigede – rusket godt igennem af store langtidsholdbare indtryk. Andre gange opstår bittesmå sanselige åbenbaringer; når gruset på stien knaser, når græsset duver i vinden, når blomsterne dufter og viser farve og form, når vinden hvisker i træernes blade, når luften føles ren og frisk.
Ad snoede stier og flade strande, i skovenes betagende rum, langs levende hegn og markerede skel, ved højdedrag og åbne vidder – vi har allesammen enestående erfaringer med lige præcis vandring – eller slet og ret en gåtur.

 

Teksten er gengivet med tilladelse fra Fuglsang Kunstmuseum