Ture på egen hånd giver nye muligheder

Corona-nedlukningen satte gang i et nyt initiativ i Viborg Afdeling, hvor de deler ture på deres hjemmeside, som man kan tage ud og opleve på egen hånd. Det populære tiltag har holdt liv i medlemmernes vandrelyst.

Vagn Olsen på heden. Foto privat

Vagn Olsen på heden. Foto privat

Da Dansk Vandrelaug aflyste alle ture midt i marts måned for at følge corona-retningslinjerne, betød det, at foreningens fundament om at opleve naturen sammen pludselig var truet. I Viborg-afdelingen besluttede de sig for, at der måtte være andre måder at lade afdelingen leve videre på. Det affødte en idé hos næstformand og webmaster Vagn Olsen: at inspirere medlemmerne til ture, de kan gå på egen hånd.

– Vi var jo nødt til at gøre noget for at fastholde interessen for afdelingen og de ture, vi laver. Samtidig er det en måde at trække mere trafik til hjemmesiden. Mit mål som webmaster har hele tiden været, at hjemmesiden ikke skal være statisk. Der skal hele tiden ske noget nyt på siden, som medlemmerne kan bruge, siger Vagn.

Her finder du DVL Viborgs ture, du kan gå på egen hånd

Populær kategori

Det nye initiativ består i, at turledere og andre medlemmer kan klikke sig ind på en formular på hjemmesiden, hvor de kan indsende forslag til ture og vedhæfte tilhørende billeder.

Vagn samler de forslåede ture og opretter dem som et indlæg på hjemmesiden under kategorien: ’Tur på egen hånd.’ Turene varierer fra 3 til 20 kilometer og strækker sig over hele Viborgområdet og længere – for eksempel er der ture omkring Skanderborg og Horsens, hvor en af turlederne bor.

Hver måned tjekker Vagn trafikken på hjemmesiden og kan her se, at den nye kategori har været vældig populær.

– I april måned klikkede halvdelen af vores besøgende ind på den nye kategori. Det viser, at der er stor interesse for den, konstaterer han.

Giver mere intens naturoplevelse

Vagn Olsen oplever også positive tilbagemeldinger fra afdelingens medlemmer. For eksempel har han modtaget en mail fra en kvinde, der har haft stor glæde af den nye kategori. Hun skriver, at den har fået hende og hendes mand ud på ture, de ellers ikke ville finde selv.

– Vi er jo alle med i foreningen for at komme ud og gå, men nogle af vores medlemmer kan være tilbageholdende med selv at gå ud og finde ruter. Her er det oplagt, at vi bruger vores turledere, som er eksperter i at finde nye områder. Den ekspertise kan vi give videre med det her idékatalog, så turlederne fortsat kan lave ture, siger han.

Lige nu er der omkring 30 turforslag på siden – og der kommer hele tiden nye til. Og nu, hvor der igen er åbnet for ture med Dansk Vandrelaug, har Vagn planer om at opfordre turlederne til at fortsætte med at anbefale ture til hjemmesiden, som medlemmerne selv kan gå.

– Selvom vi i Dansk Vandrelaug nyder at gå sammen, kan der også være tidspunkter, hvor man har brug for en tur på egen hånd. Personligt har jeg altid holdt af at gå alene. Man får en mere intens naturoplevelse og giver sig bedre tid til at sætte sig ned og nyde naturen og lytte til viben eller lærkens sang, fortæller han.

Mange gode ture

I Viborgområdet er der flere kendte ture som ved Hald Sø – en af landets største og dybeste søer, som ligger sydvest for Viborg og er et populært vandremål. Men en af Vagn Olsens yndlingsture er det mindre besøgte område Kongenshus Hede.

– Det er et flot og storslået område, som er en af de få rester, vi har tilbage fra det oprindelige hedelandskab i Danmark. Alligevel er det ikke et område, som mange bruger. Da jeg var der med med Conny (Vagns hustru, red.) i slutningen af marts, var der ikke mange besøgende, fortæller Vagn.

Her i sommer skal de også ud og gå flere ture i den danske natur. De har bestilt sommerhus i Saksild i Østjylland, hvor de blandt andet har planer om at genbesøge den lille ø Alrø ved Odder med sin særlige østemning og en af landets mindste kirker.

Savn efter fælles oplevelser

Men der er ingen tvivl om, at Dansk Vandrelaug er til for at dele naturoplevelserne sammen. Derfor har Vagn Olsen også set frem til, at det igen bliver muligt – for det er det, der er årsagen til, at han medlem af Dansk Vandrelaug tilbage i år 2000.

– Jeg glæder mig til at komme ud og gå med andre mennesker igen. Når jeg selv er turleder, er det en fornøjelse at give de andre vandrere en god oplevelse på turen, jeg har tilrettelagt. Og når jeg selv deltager, er det spændende at se, hvad de andre har fundet på.

Af Kristine Buske


Turanbefalinger omkring Hald Sø

Kapeldalen og østsiden af Hald Sø

Dollerup og sydenden af Hald Sø

Dagens tur til Inderøen + lidt mere

Du kan i det hele taget finde de bedste vandrestier i regionerne: Nordjylland | Midtjylland | Syddanmark | Sjælland | Hovedstaden