Vandring samler folk på tværs af landegrænser

Når vi tager på vandretur i Dansk Vandrelaug får vi meget mere ud af det end blot at få rørt benene. Vi møder nye mennesker og skaber nye venskaber på vejen.

bjerge sø mennesker efterår Foto Pixabay

Uanset om det er en dagtur i Danmark eller vandreferie i udlandet, så giver vandreture mere end gode ben.

Foregår turene uden for de danske grænser, møder vi samtidig andre kulturer og vandrere fra andre lande. Dermed kommer vi hjem med indtryk af skønne landskaber og pragtfulde mennesker.

Det at vandre er både en kulturel oplevelse og mellemfolkeligt samvær. Sådan definerer landsformand Steen Kobberø-Hansen det i Politiken.

Folkeslag mødes med trætte ben

Vi snakker gerne undervejs på turene, men på vandreferie sker der noget særligt i det øjeblik, vi tager støvlerne af. Her går snakken på kryds og tværs af rejsekammerater og andre vandrere i den opløftede stemning, som blandingen af god motion, flotte indtryk og træthed udløser.

Europa er forbundet af fjernvandreveje, som netop er blevet til for at forbinde de enkelte landes vandreruter og dermed fremme den mellemfolkelige forståelse. Det er den europæiske vandreorganisation – European Ramblers’ Association, ERA, som står bag forbindelserne af de såkaldte E-veje.

Kulturoplevelser med på stierne

I en årrække var den nuværende formand for Københavns Afdeling af Dansk Vandrelaug, Lis Nielsen, præsident for ERA. Og som mangeårig vandrer mange forskellige steder i verden, er der en ting, som går igen:

– De fleste vandreruter indeholder et større eller mindre element af kulturoplevelser. Oftest af historisk karakter men i nogen tilfælde også i form af egentlige kulturoplevelser, siger Lis Nielsen til Politiken.

Og da vandrere, i modsætning til bilister, bliver i området, når dagens vandretur er slut, kommer vi meget tættere på lokalbefolkningen. De erfaringer deler Lis i sin seneste bog, som handler om vandring på De Kanariske Øer.

Kvalitetsvandreveje – også med DVL

Skulle du have lyst til at møde nye kulturer på tværs af landegrænserne, har ERA også kortlagt de særlige kvalitetsvandreveje, Leading Quality Trails, hvor der er særlige krav for bl.a. naturoplevelser, velmarkerede vandreruter, bagagetransport og overnatningsmuligheder.

Gendarmstien i Sønderjylland er Danmarks første europæiske kvalitetsvandrevej. Læs mere om den hos Sønderjyllands Afdelings af Dansk Vandrelaug.

I Dansk Vandrelaug arrangerer vores turledere også ferier i ind- og udland. Du kan se den samlede oversigt her.

Af Camilla Dam