Vandringer med et æsel i Cevennerne

For 140 år siden – i 1879 – udkom ’Travels with a Donkey in the Cévennes’. Det var noget ganske nyt, nemlig en personlig beskrivelse af en fodvandring gennem et ’udkantsområde’ i Sydfrankrig, også ovenikøbet med æsel. Bogen blev en succes.

Bogen Vandringer med et æsel i Cevennerne

Af Klaus Groos, DVL Nordsjælland

Forfatteren er skotten Robert Louis Stevenson, som på det tidspunkt er en lovende ung skribent. Vandreturen på et par hundrede kilometer foregår 12 dage i september 1878, bogen udkommer i juni 1879. Der var ikke langt fra dagbog til udgivelse, og man fornemmer et overskud af fortælleglæde.

Alle mulige oplevelser kommer Stevenson ind på fra dag til dag. Allerførst har han fået syet en (kæmpe) sovepose. Han har tænkt sig at sove udendørs. Uha! Han køber et æsel. Og som uvidende bymenneske skal han så 1) få sin bagage til at blive hængende ovenpå pakdyret, og 2) få dyret til at lystre. Ikke nemt, slet ikke!

Han møder folk på sin vej. De fleste begriber ikke, hvad denne ’engelskmand’ har gang i. Det giver ingen mening for dem bare at vandre af sted! Han overnatter på et par kroer. Utrolig primitivt! Han beskriver den storslåede barske bjergnatur i disse Cevenner. Han døjer med at finde vej. Han sover idet fri og oplever dagens komme. Og så videre.

Ja, han er virkelig en af vores egne, en af de første der fortæller om det: ’For min del rejser jeg ikke for at komme et sted hen, men for at komme af sted. Jeg rejser for rejsens skyld.’

Værket er oversat af Niels Brunse, det borger for kvaliteten. Et antal noter bag i bogen fremmer i den grad forståelsen. Og så er der kælet for bogen: meget lille format, 9×15 cm, i lækkert lærredsbind. Lige til at tage med i lommen. Dejligt, at disse vandringer omsider foreligger på dansk.


Stevenson er i dag nok bedst kendt for ’Skatteøen’ og ’Dr. Jekyll og Mr. Hyde’. Begge filmatiseret mange gange.

Hvis du vil gå i Stevensons fodspor, skal du opsøge ’The Stevenson Trail’ i det franske stisystem: GR70.


Bogen Vandringer med et æsel i CevennerneForfatter: R.L. Stevenson
Titel: Vandringer med et æsel i Cevennerne
Omfang: 206 sider
Forlag: Gyldendal, 2019
Pris: 129,95 kr.