Nykøbing Mors, Aksel Sandemose og Janteloven

På Kløversti-vandredagen skal vi gå i byen, der var Aksel Sandemoses inspiration til Janteloven

Nykøbing

Man kan ikke sige Nykøbing Mors uden at nævne Aksel Sandemose, og man kan ikke omtale Aksel Sandemose uden i samme sætning at nævne Janteloven.
Aksel Sandemose (1899-1965) er født og opvokset i Nykøbing Mors; men boede det meste af sit voksenliv i Norge, hvor han også blev norsk statsborger

En flygtning krydser sit spor

Efter nogle år som ung på verdenshavene går han i land og begynder at skrive fortællinger og romaner, blandt de mest kendte er ”Klabautermanden” og ”En sømand går i land”.
I 1933 udgiver han under pseudonymet Espen Arnakke første udgave af ”En flygtning krydser sit spor”. I romanen følger vi drengen Espens opvækst i den fiktive by Jante. En by præget af social kontrol, smålighed og undertrykkelse. Hvor enhver holdes fast på sin faste plads i samfundets hierarki. Det er i denne roman ”janteloven” for første gang formuleres.

Sandemose udvikler romanen videre over de næste 20 år; der skrives mere til og andre mindre skrifter kommer til at indgå i romanens handling.
I et forord til én af de sidste udgivelser skriver Aksel Sandemose om modtagelsen af romanen i Nykøbing Mors:
”Dette førte engang til en række meget skarpe angreb på mig. …. Fælles for dem alle, både dem der angreb mig, og dem, der var helt brunstige efter at få mig til at fortsætte, var at ikke en eneste af dem havde læst bogen”
Han skriver også, at selv om bogen bygger på oplevelser fra hans egen barndom i Nykøbing Mors, så kunne oplevelserne lige så godt have været taget fra en hver anden provinsby i Danmark eller Norge. Hvilket han underbygger med at referere til breve han har modtaget fra folk, der har ”genkendt deres eget hjemsted – dette er notorisk sket for folk fra Arendal, Tromsø og Viborg”.

Jantelovens 10 bud
Der er aldrig rejst en statue af Aksel Sandemose i Nykøbing Mors. Men på hans fødehjem kan man se denne mindeplade, hvor Jantelovens 10 bud står opridset.

Kløversti-vandring

På Kløversti-vandredagen d. 20. april følger Viborg afdeling kløverstierne rundt i Nykøbing Mors, og på turen passerer vi bl.a. Aksel Sandemoses fødehjem. Vi kommer også forbi de oprindelige bygninger af byens store industri-stolthed Morsø Jernstøberi og det gamle Johanitter-kloster Dueholm, der i dag huser Morslands Historiske Museum.

/VO