En anderledes “vandretur”

Vi var på en lidt anderledes "vandretur"; nemlig en kanotur på Gudenåen - 22 km fra Silkeborg til Kongensbro.

 Tekst og billeder: Vagn Olsen

Vi var på kanotur på Gudenåen: 4 kanoer og 1 kajak stævnede ud fra Slusekiosken i Silkeborg med kursen mod Kongensbro, 22 km længere mod nordøst ad Gudenåen.

Vi venter på at komme gennem slusen i Silkeborg
Vi venter på at komme gennem slusen i Silkeborg

I kajakken sad Betty, som i tilfælde af uheld med kanoerne hurtigt kunne komme til undsætning. Det blev der heldigvis ikke brug for!
Aage havde organiseret denne kanotur; havde nok forventet lidt flere tilmeldinger, men de 9 deltagerne hyggede sig undervejs på turen, som foregik i perfekt sejlvejr: Solskin med vekslende skyer, som faktisk var behagelige, når der ind imellem blev lidt for varmt. Vinden var svag.

På vej over Silkeborg Langsø
På vej over Silkeborg Langsø

Gudenåen har før jernbanen og bilismens fremkomst været en hovedfærdselsåre gennem Jylland. Fra Silkeborg til Randers blev der drevet pramfart med transport af gods. Med strømmen kunne prammene drive med strømmen; men når man skulle den modsatte vej, skulle der hestekræfter til. Pramdragerne gik langs åen og drev heste, som trak prammene op ad åen. Undervejs lå kroer, hvor man kunne overnatte og få noget at spise og drikke. To af disse kroer, Svostrup Kro og Kongensbro ligger stadig på den strækning, vi passerede.

Kanotur: Motorvejsbroen ved Silkeborg
Her passerer vi én af de nyeste broer over Gudenåen: Motorvejsbroen ved Silkeborg
Kanotur: Tvilum Bro
Her passeres Tvilum Bro

Med jernbanens og bilismens fremkomst forsvandt pramfarten. Og den nye tids transportformer er synlige på Gudenåen med alle de broer vi passerede undervejs.

Tvilum Kloster
Tvilum Kloster har ligget lige ved åen. Nu er kun kirkefløjen tilbage.

Langs åen løber stadig Pramdragerstien. De senere års forhøjede vandstand, har dog gjort, at stien mange steder var oversvømmet; men Silkeborg Kommune har sammen med Naturstyrelsen hævet stien, så man nu igen kan gå tørskoet langs åen. Faktisk var der indvielse af den renoverede sti dagen før vores kanofart, og mange vandrere var ude og teste den nye sti.

Kanotur: Turen sluttede ved Kongensbro
Turen sluttede ved Kongensbro, lige over for den gamle pramdragerkro.

Se alle billeder i fuld størrelse

Gå med den modsatte vej

Den 26. oktober 2019 går vi turen den modsatte vej – nemlig ad pramdragerstien. Læs om turen her