Rundt om Gudenåen ved Bjerringbro

En ny bro over Gudenåen ved Kjællinghøl giver nu igen mulighed for at "gå rundt om Gudenåen", ud på den ene side og tilbage på den anden. Turen kan laves på på 6, 10 eller 14 km.

Den nye bro

Viborg Kommune har i december 2020 indviet en ny gangbro over Gudenåen ved Kjællinghøl. En stålbro erstatter den gamle flotte bjælkebro, der styrtede i åen et år forinden. Inden da havde broen været lukket for passage et år forinden p.g.a. råd i broens bærende konstruktion.
Så der var nærmest på 2 årsdagen for den gamle bros lukning (19. dec. 2018), at den nye blev indviet (18. dec. 2020), dog uden festivitas p.g.a. corona-pandemien.
Den gamle bro var et flot kunststykke lavet i naturmaterialer; men kvaliteten var for ringe, og den holdt kun i knap 7 år. Den nye bro er måske nok noget mere uden personlighed, men i solidere materialer. Den nok skal holde de næste 50 år.

Rundt om Gudenåen

Nu er der igen mulighed for at “gå rundt om Gudenåen”, altså at lave turen frem på den ene side krydse broen og gå tilbage på den anden side. Den korte tur på 6 km, går fra Sol- og Vandtrappen, hvor Brogade krydser Gudenåen ud langs åen, forbi byens nye højteknologiske spildevandsanlæg frem til broen. Efter at have krydset broen går turen ad Trækstien langs åen tilbage.

Bro Kjællinghøl Gudenåen
Den gamle Kjællinghøl-bro

Men når man er nået frem til Kjællinghøl, bør man ikke snyde sig for turen rundt i området, forbi Naturskolens forhistoriske anlæg og over det forhistoriske Voldsted, inden du krydser broen. Det giver en samlet tur på 10 km. Du kan følge den gule rute på Naturstyrelsen folder: Hjermind Skov/Kjællinghøl.
Hvis du krydser jernbanen ved viadukten og bagefter landevejen kan du forøge med 5 ekstra km af den gule rute i Hjermind Skov.

Der var nærmest på 2 årsdagen for den gamle bros lukning, at den nye blev indviet

Tilbage på Brogade i Bjerringbro kan du lægge yderligere 4 km til turen ved at fortsætte langs Gudenåen sydvest på og krydse den 2 broer længere ude ved Engbroen og tilbage langs modsatte side. Så når du op på 14 km (19 km, hvis du også tager Hjermind Skov med).

Ønsker du ikke at starte turen inde i byen, er Kjællinghøl Rasteplads på Ulstrupvej et oplagt alternativ.

Galleri  (klik for større billeder):

Den gamle bro – sommer
Den nye bro – vinter
Brændevinsbøgen – forår
Brændevinsegen – vinter
Langs Gudenåen
Engbroen i den modsatte ende af ruten

Links til kort m.m.

Kortbord: Velkommen til Kjællinghøl-turen
Naturstyrelsens folder: Hjermind Skov/Kjællinghøl
Rute på Outdooractive (14 km turen)

God tur
Vagn

Viborg Kommunes beskrivelse af broens historie, billeder og video

Flere ture på egen hånd

Sådan bruger du en rute i Outdooractive