Vinterskov Farum til Virum. Foto Allan Reenberg Jensen

Det er sundt at vandre

Forskning viser, at inaktivitet tager livet af dobbelt så mange som fedme

En frisk gåtur på 20 minutter hver dag kan være nok til at nedsætte risikoen for tidlig død. Det er et af resultaterne af forskning fra Cambridge Universitet, offentliggjort i American Journal of Clinical Nutrition i 2015. Et andet resultat af undersøgelsen er, at antallet af dødsfald, som skyldes inaktivitet, er dobbelt så stort som antallet af dødsfald, der kan tilskrives fedme.

Hænger ikke sammen med BMI

Forskerne har fulgt deltagerne gennem 12 år og analyseret data fra 334.161 mænd og kvinder fra hele Europa. De har målt deres højde, vægt, livvidde og selvvurderet aktivitetsniveau i perioden, hvor 21.428 er døde.

Forskerne fandt, at selv om inaktivitet kan føre til forhøjet Body Mass Index (BMI) og fedme, hænger tidlig død ikke sammen med personens BMI.

Trænger du til at komme ud at gå, så zoom ind på Danmarkskortet.
Trænger du til at komme ud at gå, så zoom ind på Danmarkskortet.

De har brugt de nyeste data over dødsfald bland europæiske mænd og kvinder og anslår, at 337.000 af 9,2 millioner dødsfald skyldes fedme (BMI over 30). Men dobbelt så mange dødsfald, nemlig 676.000, skyldes inaktivitet.

Gå eller løb – du forbrænder lige meget

Forskerne anslår, at fysisk aktivitet svarende til 20 minutters frisk gåtur hver dag – og en forbrænding på mellem 90 og 110 kalorier, flytter en person fra gruppen af inaktive til gruppen af moderat inaktive. Og det nedsætter deres risiko for tidlig død med 16-30 procent.

Lige under en fjerdedel af deltagerne (22,7%) blev kategoriseret som inaktive, idet de rapporterede såvel fritidsaktivitet og stillesiddende arbejde.

Forskerne fandt, at det største fald i risikoen for tidlig død viste sig i sammenligningen mellem gruppen af inaktive og de moderat inaktive.

De normalvægtige havde størst gavn af aktivitetsforøgelsen, men selv personer med højere BMI oplevede forbedring.

Betydelige forbedringer

Professor Ulf Ekelund fra Medical Research Council (MRC) Epidemiologisk Enhed på Cambridge Universitet har stået i spidsen for undersøgelsen. Han siger: ”Budskabet er enkelt: Inaktive kan opnår betydelige helbredsforbedringer med blot en smule fysisk aktivitet hver dag. Fysisk aktivitet har mange gavnlige virkninger og bør være en vigtig del af vores dagligliv”.

Ekelunds kollega, professor Nick Wareham, direktør for MRC-enheden fremhæver værdien af små forandringer: ”Initiativer, som opmuntrer folk til små, men opnåelige forandringer i deres aktivitetsniveau, kan give markante forbedringer og være lettere at vedligeholde”.

Kilde: DGI Udspil nr. 2-2015.

Gå dig sund

Dansk Vandrelaug har udgivet en folder om det sunde ved at vandre. Vidste du fx, at gang slanker mere end løb? At gang nedsætter risiko for type 2-sukkersyge?

Læge og journalist Jerk Langer er forfatter til folderen Gå dig sund. Læs mere her eller hent den på Kultorvet.

Læs de seneste artikler her på dvl.wp.stage.ng.peytz.dk om sundhed

Ekstern viden om sundhed


Tilbage til Viden om vandring