VIDEO Se DVL-varden blive etableret

Den 18. maj 2020 fejrede Dansk Vandrelaug 90-årsdag, derfor har vi været en tur i filmarkiverne. I foreningens unge dage brugte vi også kamera, det var blot i sort/hvid og gik en del langsommere.

Stig Hansen & co. indvier DVL-varden. Foto DVL arkiv.

Stig Hansen & co. indvier DVL-varden. Foto DVL arkiv.

Stig Hansen stiftede Dansk Vandrelaug, da han mødtes med en flok unge mennesker midt i Nordsjællands Gribskov for 90 år siden, den 18. maj 1920.

De etablerede i den forbindelse en mindevarde, og iblandt de film, DVL har afleveret hos DFI – Det Danske Filminstitut, viser det sig, at seancen blev filmet.

I filmen Bort fra Byens lange indledning ser du, hvordan byboerne bliver lokket ud i naturen – syv minutter senere sidder de på cykler på vej ud til Frilandsmuseet.

Her kommer vi virkelig vidt omkring – på vandreture, svømmeture og sågar skiture. Og i slutningen – 34.50 minutter inde i filmen – ser vi, hvordan Stig Hansen og vandrevennerne etablerede varden i Gribskov.

Filmen blev oprindelig lavet i samarbejde imellem DVL og Dansk Kulturfilm efter manuskript af Palle Aastrup. DVL delt sit filmarkiv med DFI, Det Danske Filminstitut, hvor du også kan finde andre gode vandrefilm.

LÆS OGSÅ Vær med til at fejre DVL’s 90-årsdag

Vi vandrer (1941)

I foreningens første mange år var DVL en ungdomsforening, og her står vi op med hønsene på vandrerhjemmet Troldehøj. Kortfilmen er fyldt med humor, Lille Per-huer og traditioner. Du er velkommen til at synge med på ”Der er ingenting, der maner” sammen med alle vandrerhjemmets beboere.

På turen bliver der badet i fjorden, nogle af mændene er iført datidens badedragt. Og under aftenhyggen ved bålet holder Palle Aastrup fra Dansk Vandrelaugs Københavns afdeling båltalen:

Preben Frank Film står bag i samarbejde med Palladium, Dansk Film Co.

Indvielse af Blokhus Vandrerhjem (1950)

Ved DVL’s 20-års jubilæum blev Blokhus Vandrerhjem indviet, og det blev foreviget i farver. Stifter Stig Hansen var iblandt dem, der holdt tale.

Filmen blev oprindelig lavet af Gunnar Hallbäck for DVL.