Vinterlandskabet – en dejlig hemmelighed 

En travetur i vinterland med mudder og skarp vind er mere oplivende, end de fleste er klar over. Så når du vender tilbage og trækker støvlerne af, har du oplevet noget, mange andre går glip af. 

Nærvær i naturen i klingende frost giver overskud og godt humør. Foto Jens Arrent

DVL er nærvær i naturen - her i klingende frost. Foto Jens Arrent

Af Carsten G. Johansen 

Skal vi ikke gå en tur i det dejlige vejr?

Jo, det er ikke så svært at svare på. Selvfølgelig skal vi det. Jeg finder lige mine solbriller. 

Lidt sværere er det, når turen skal foregå i dansk vintervejr, som ofte inkluderer regn og blæst. Mærker du lidt ømhed i akillessenen? Var det klogere at springe over denne gang? 

Nej, det kloge er at trække i det varme, vind- og vandtætte tøj. Med en termokande i rygsækken ligger belønningen lige forude. Uanset hvor meget, du var i tvivl, fortryder du aldrig, når du først er afsted.

Et nøgent og smukt landskab 

Engang var vintervandring lig med puddersne og klar luft. Luften kan du stadig være heldig med, men sneen er mere sjælden. Jul i Nøddebo Præstegård og White Christmas er svære at finde på vores breddegrader i 2020’erne. 

I stedet får du en anden oplevelse med hjem. Du bliver opmærksom på de forskellige, grålige nuancer, som er ens, når de møder dig gennem stuevinduet. Du mærker temperaturforskellen og kan glæde dig over, at dit vandretøj holder dig lun. Du sætter tempoet lidt ekstra op, så tæerne ikke bliver kolde. 

Når der er pause og kaffetår, kan du mærke, hvordan blodet stadig ruller kraftigt. Du sludrer med vandrevennerne om, hvordan I ser det nøgne landskabs konturer mere tydeligt, når træernes løv ikke opbløder formerne. 

Og hjemme i stuen igen; den gode fornemmelse af at have gjort en god ting, som din krop sætter pris på. Varmen i kinderne og måske et lille smil på læben. Tænk, at de fleste andre snyder sig selv for dette!

Giv dig selv en guidet tur i vinterlandskabet

Hemmeligheden i DVL 

For det føles også lidt som en hemmelighed. En særlig oplevelse, som så mange andre ikke kender til. I hvert fald ikke din oplevelse af at have modstået sofamagneten for at gribe ud efter et mere givende alternativ. 

På jobbet eller i foreningen undrer andre sig over, at du brugte flere timer udendørs i det vejr. Du gik jo glip af håndboldkampen i TV. Endnu andre udtrykker lidt misundelse eller beundring. Ved nærmere eftertanke ville de også gerne have været med. Men de fik ikke taget sig sammen. De vidste måske ikke, hvor de skulle gå hen eller hvem der ville følges med dem. 

Sådan er det aldrig for medlemmer i Dansk Vandrelaug. Der er altid et sted at gå på tur, og der er altid vandrevenner, som slutter sig til. Det er i grunden en ret god ordning. 

Selvom vejret stadig er koldt og blæsende, næste gang der er en tur i programmet, er beslutningen ikke så svær. Dét vil du ikke gå glip af. Dén hemmelighed vil du også lære at kende.